Het is wellicht iets waar je niet dagelijks bij stil staat, echter achter de schermen is er al jarenlang een discussie tussen juristen over wat een domeinnaam nu eigenlijk precies is en wat je rechten zijn. Wat zijn je rechten als houder van een domeinnaam en wat moet je ondernemen om je domeinnaam te kunnen blijven gebruiken?
Zo worden woorden zoals bezit en eigendom juridisch gezien alleen gebruikt bij fysieke objecten. Wanneer je over virtuele domeinnamen praat spreek je vaak over het recht hebben op een domeinnaam, maar hoe werkt het domeinnaamrecht?
Wat houdt domeinnaamrecht nu precies in?
Op het moment dat je een domeinnaam registreert, zal dit direct je het recht geven dat je mag gebruiken. Dit noemen juristen relatief recht en wordt dan niet gezien als absoluut recht. Absoluut r echt is wanneer je een stuk grond hebt, terwijl je een domeinnaam vooral kunt zien als virtueel vastgoed.
De vraag is natuurlijk of je met registreren van een domeinnaam je alleen recht hebt op registratie of ook op het gebruik van een domeinnaam. Veel juristen hebben dan ook verschillende meningen erover die zowel het gebruik en registratie van het domeinnaam ondersteunen.
Indien je van plan bent om je domeinnaam alleen voor e-mail, bereikbaarheid of je website te gebruiken, dan wordt het gebruik van dit domeinnaam gezien als vermogensrecht.
Maar hoe werkt het nu in de praktijk?
Indien je te komt te overlijden of je gaat failliet kan dit in de boedel terechtkomen. Een curator zal dan uiteindelijk beslissen wie de nieuwe houder van het domein zal worden. Dit noemen ze ook wel een overdracht.
in Domeinnamen